perjantai 22. huhtikuuta 2016

Purkkia ja purnukkaa

Vähän niin kuin jatko-osaa alkuvuodesta kirjoittamalleni Mitä meillä syödään -postaukselle. Muutaman lisäputelin esittelin jo tuolloin, mutta tässä postauksessa on laajemmin juttua raakaruokkijalle tutuista lisäpurkeista.

Bella syö nyt pelkkää raakaa ja lihana löytyy tällä hetkellä possun jauheliha, jonka seuraksi kuppiin menee silloin tällöin naudan tai broilerin maksaa, broilerin siipiä, karitsan selkärankaa tai possun lihaisaa rasvaa. Kupin sisältö riippuu paljon siitä, mitä on tehty ja mitä koira tarvitsee. Maksasta tulee A-vitamiinia, joten sitä Bella syö kimpaleen kerran pariin viikkoon. Luita ja rustoja menee tekemisenä ja hampaiden puhdistamiseen.
Bellan päiväannos on n. 100 grammaa, tällä koira on pysynyt sopivana. Välillä annosta pudotettiin, kun koira lähti lihomaan nappuloiden syötön seurauksena (syötin näytepakkauksista saatuja kikkaroita pois), mutta nyt on taas palattu tuttuun ja turvalliseen annoskokoon ja ruokavalioon.
Näiden kaikkien lisäksi kaapista löytyy monen monta purkkia lisiä, joista koira saa sen, mikä jää ilman vajaaksi tai jota se tarvitsee johonkin erityiseen. Mitä meiltä sitten sieltä kaapista löytyy?


Sinkkiä Bella syö Biotiini Forte -purkista. Purkki on aivan liioitellut kokoinen tuollaiselle pienelle koiralle, mutta koska jauhe menee alas paljon paremmin, kuin tabletit, on tämä raeversio meillä käytössä. Tätä menee Bellalle tosi pieni annos, joten kulutuskin on erittäin pientä. 
Vaikka jauhe haisee ainakin mun nenään hirveältä, on se silti mennyt koiralla alas, vaikka sitä ei aina sekoittaisikaan lihaan. 

Merilevää Bella syö jodin lähteenä Islamer-purkista. Tämäkin on varsin hyvän kokoinen puteli, mutta tätä kuluu hieman enemmän, kuin biotiinia ja iso purkki on huomattavasti pientä edullisempi kilohinnaltaan. Bella syö merilevää gramman päiväannoksena. 
Merilevän luulin aiheuttavan Bellalle rapsutteluja, sillä sattumoisin samaan aikaan tämän käytön aloittamisen kanssa, Bella alkoi rapsutella itseään jaloista. Se kuitenkin loppui, kuin seinään, eikä syytä oikein koskaan saatu selville. Yksi epäilykseni on kuiva huoneilma, jota talvella tahtoo olla. 


B-vitamiini tulee B-balans pullosta liuoksena. Pullon koko on hieman kohtuullisempi verrattuna kahteen edelliseen purkkiin, vaikka tämäkin tulee kestämään puoli ikuisuutta Bellan viiden tipan päiväannoksella. 
Tästä valittiin juuri tämä tuote, koska se on liuos ja helppo annostella, eikä hintakaan ole hirveä. 

D-vitamiinia ruokaan menee Sana-sol pullosta tippoina. Vaikka D on varastoituva, syö Bella sitä silti joka päivä, koska muuten unohtaisin koko vitamiinin antamisen. Tätä meneekin hurjat kolme pikku tippaa päivässä. Pieni pullo riittääkin pitkään.
Sana-sol valittiin, koska se on pullokooltaan järkevin pienelle tyypille. Kapselit eivät olisi menneet alas, joten tipan koin parhaaksi, niimpä hyllyyn päätyi tämä. Tätä myös saa edullisesti lähimmästä Prismasta. 


Kalsiumin lähteenä on ihan perus rehukalkki, ei kalkvita, vaikka jauho sen purkissa asustaakin. Tämä on edullisin ja yksinkertaisin vaihtoehto, joten tämä on meillä käytössä. Bella syö tätä 2,5 grammaa päivässä. Kalkki vetää Bellan mahan helposti kovalle, joten tämän annoksen on huomattu toimivan parhaiten.
Päivinä, joina Bellan ruoka-annos sisältää luita tai rustoja, jätetään tämä pois, tai annetaan pienemmässä annoksessa. Välillä kuppiin päätyy myös mushin lihoja, joissa itsessään on niin paljon luuta, että pelkästään se vetää Bellan mahan ihan kovalle. Luullisia lihoja meillä vältelläänkin.


Lohiöljynä meillä on käytössä Avital, sillä sitä saa sopivan kokoisissa pulloissa ja se on suhteellisen edullista. Kun koirien määrä kasvaa, on tarkoitus ottaa käyttöön jahti&vahti lohiöljy. Sitä saa vain litran pulloissa, joten toistaiseksi se on pois suljettu vaihtoehto, vaikka edullista onkin.
Lohiöljyä menee 2,5ml päivässä, eli yhden pumppauksen verran. Lohiöljy on omega-rasvahappojen lähteenä.

Nivelravinnetta Bella naposteli tänään vasta ensimmäistä päivää. Me aloitetaan pian agilityharrastus, joka on koiran kropalle raskas laji kaikkine hyppyineen. Bellan polvet napsahtelee silloin tällöin, joten otettiin tämä tukemaan niveliä. Koira on tarkoitus kuitenkin polvistaan tutkia, jos päätetään lähteä agilityä tavoitteellisesti jatkamaan.
Merkiksi valikoitui jahti&vahti sen muihin vastaaviin tuotteisiin verrattuna edullisen hinnan vuoksi. Tuntui liialta maksaa seitsemääkymppiä vastaavasta, kun tämän sai kolmella kympillä.
Bella syö tätä nyt ½ mittaa eli n. 1,5grammaa päivässä. Annos puolitetaan ylläpitoannokseksi kuuden viikon jälkeen.

Löytyykö teidän kaapista lisiä?

1 kommentti:

 1. Kiitos tosi kivasta postauksesta! Oon varmaankin päätynyt alunperin seurailemaan blogiasi juurikin jonkun "kääpiöpinseri raakaruokinta"-googlailun jälkeen. Meillä on syöty viime syksystä hyvin samankuuloisella kaavalla: lihaan perustuen ja 100g päivässä.

  Purkkeja meillä on tällä hetkellä vain kolme:
  - jahti&vahti-merilevä joka oli minusta kokoluokassaan eli 500g kohtuuhintainen, isompaa en viitsi ostaa väljehtymään vaikka kilohinnat olisikin alhaisemmat. Aloitettu hammaskiven takia, johon tepsikin reilun kuukauden päästä aloittamisesta tosi kivasti.
  - dogs firstin e-vitamiini joka on jauhe eli tosi siisti syöttää, 150g purkki ja tykästyin miten helppolukuisia heidän tuotteet on, ilmoittavat valmiiksi jopa miten kauan purkki kestää eri painoisilla koirilla!
  - vidan vahva sinkki, ihan ihmistuote jonka valitsin erinomaisen hinta/vahvuus-suhteen takia (tätä ei syödä ihan joka päivä). Lisänä siinä on myös reippaasti B6:sta. Tabletti ei kelpaa koiralle kokonaisena ja on vähän työläs murskata, joten taidan tutustua tuohon teidän rakeeseen tarkemmin kun purkki on aika lopuillaan jo, kiitos vinkistä!

  A-vitskut saadaan meilläkin maksasta. Deetä varten olin ostanut jo tuota samaa Sana-solia mutta se jäi omaan käyttöön kun rehuautolla oli superhalvalla siikafileitä - koira on osoittautunut persoksi lähes kalalle kuin kalalle joten 100g siikaa viikossa ja punaisen lihan joukossa vuorotteleva lohi riittävät reilusti takaamaan deet näin pienellä.

  Luin mielenkiinnolla tuosta rehukalkista koska olen miettinyt että pitäsikö joku sellainen ostaa mielenrauhan takaamiseksi kalsiumin suhteen. Olen syöttänyt päivittäin naudan rustoa juuri sen verran että kalsium tulisi täyteen mutta niiden isojen rustomöhkäleiden silppuaminen kirveellä on välillä aika haastavaa (tosin koiran mielestä ihan huippua kun lopuksi pääsee etsimään pihalta säleitä :D).
  Erillään viimeiseksi illalla annettuna rustot on kyllä sulaneet täysin ongelmitta mutta noiden lihan sekaan jauhettujen kanssa olen huomannut saman ongelman kuin teillä. Ei kai siinä auta muu kuin ostaa purkki ja testata miten koira reagoi.

  Olisi kiva jos jossain vaiheessa myöhemmin kerrot huomasitko nivelravinteella mitään vaikutusta. Meillä naksuu satunnaisesti heräilyvenytyksissä jokin lavan alueella joten jollekin vetreyttävä tukevalle voisi olla tarvetta.

  VastaaPoista

-Bella ja Bitti ovat omiani, Kicky ja Tuutikki ovat äitini
-Kuvaan Canon EOS 760D:llä ja 85mm f1.8, 50mm f1.8 ja 24mm f2.8 -objektiiveilla. Videoissa joskus käytössä Canon EOS 550D

Kiitos kommentistasi!
Kommenttisi tulee näkyviin, kunhan olen hyväksynyt sen.