keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Kuinka käsittelen kuvani

Pitkään toivottu ja tehtävälistalla lojunut postaus, jonka ajattelin nyt vihdoin toteuttaa. Olen kirjoittanut saman tyylisen postauksen noin vuosi sitten, mutta koska systeemit on vaihtuneet varsin perinpohjaisesti, on uusi postaus oikein tervetullut. 
Pidän hyvin erilaisista kuvista ja tyyleistä, mutta tässä esittelen yleisimpiä tapojani käsitellä. Joissakin kuvissa vedän täysin överiksi, kun taas jotkut jää hyvinkin luonnollisiksi tai alkuperäisen kuvan kaltaisiksi. 


Alkuperäisenä kuvana on tälläinen räpsäisy. Kuva on RAW, joten se näyttää todella valjun väriseltä näin alussa. Kuvaan tätä nykyä kaiken rawina ihan vain sen antaman suuremman mahdollisuuden työstää kuvaa jälkikäsittelyssä. Käytän kuvatessa AdobeRGB väriavaruutta, jotta ihan kaikki mahdollinen tarttuu mukaan. Tallentaessani vaihdan nettiin tuleviin kuviin sRGB-väriavaruuden. Sitten joskus kun hommaan sen kauan haaveilemani tulostimen ja tulostan kuvia, käytän näihin AdobeRGB:tä.
Käsittelyyn käytän Adoben Lightroom CC ohjelmaa. Multa löytyy myös photoshop, mutta jotenkin en ole oppinut sen kanssa kuvia säätelemään, vaikka monesti olen yrittänyt. Kaikki hoituu, mutta silti koen Lightroomin olevan enemmän, kuin hyvä mun käyttöön.


Ensimmäisenä säädän 'Basic' ikkunasta kuvan lämpötilaa (Temp), Valoisuutta (Exposure) ja Kontrastia (Contrast). Säätelen usein myös alempia nappeja, jos tarvetta on. Tämän kuvan kohdalla säädin Highlightseja hieman ylöspäin ja valkoista ja mustaa alas. Tässä kuvassa lisäsin myös hieman värikylläisyyttä (Saturation).
Tämän kuvan kohdalla kuva alkoi näyttää jo paremmalta heti tämän osan jälkeen, mutta joissakin kuvissa, erityisesti hieman huonosti valottuneissa tai muuten vähemmän hyvissä, tämä ei tee kuvalle vielä oikein mitenkään valtavan merkittävää parannusta.


Tämän kuvan kohdalla seuraavaksi otin Brushin, jolla maalasin maskin taustaan, sillä halusin käsitellä sitä erillään koirasta. Brushin valikosta säädin tämän kuvan kohdalla valoisuutta ja kontrastia. Joihinkin kuviin teen myös 'feikkivaloa' kuten olen tavannut sanoa, jolloin käytän voimakkaammin näkyvää brushin jälkeä ja lisään valoisuutta ja lämpöä enemmän. Tämän kanssa tykkään välillä käyttää myös erilaisia sävyjä, esim. keltaista, oranssia, välillä jopa punertavaa ja pinkkiä.
Käytän brushia lähes jokaisessa kuvassa, jos haluan käsitellä jotain kuvan osaa erillään muusta tai korostaa jotakin tiettyä erityisesti. Brushilla saa myös oman tunnelmansa kuviin.


Seuraavaksi avasin Väri-ikkunan, josta säädin hieman sävyjen kylläisyyttä. Nostin oranssia, keltaista ja vihreää saadakseni koiran ja kiven päällä olevan sammaleen voimakkaammin esille tuleviksi ja kuvaan hieman keväsitä keltaisuutta. Värejä säätelen oikeastaan jokaisessa kuvassa. Yleensä säädän vain värien kylläisyyttä, mutta myös sävyt ja valoisuus tulee säädettyä, jos kuva sitä vaatii. Hyvä esimerkki on vaikka talviset kuvat, joihin haluan hieman tietyn sävyistä sinertävyyttä, jolloin säädän sinisen, aquan ja lilan sävyjä.


Värien jälkeen lisäsin kuvaan aika reilusti tummaa vinjetointia 'Lens corrections' ikkunassa saadakseni myös kuvan kulmat olemaan voimakkaan väriset. Lisään, poistan, vaalennan tai tummennan vinjetointia lähes jokaisessa kuvassa. Kauttaaltaan kirkkaissa tai hempeämmän värisissä kuvissa käytän vaaleaa vinjettiä, kun taas hämyisämmissä tai voimakkaan värisissä korostan kuvaa tummalla vinjetillä. Pyrin kuitenkin siihen, ettei vinjetointi ole häiritsevä, esim. selkeästi tummat reunat valkoisessa kuvassa tai valkoiset tummemmassa.


Halusin värittää kuvaa vielä lisää, joten säädin valon ja varjon sävyjä hieman. Tätä teen varsin harvassa kuvassa. Tällä haen lähinnä taustaan voimakkaampia sävyjä tai erityistä tunnelmaa tai korjaan kuvan värimaailmaa, jos se ei omaa silmää miellytä.


Loppuun otin uudelleen Brushin ja maalasin silmät, joita säädin hieman kontrastikkaammiksi. Silmiä säädän vain osassa kuvista, usein sellaisista, missä koiran katse on tärkeässä osassa tai silmät ovat valjut. Bellalla on kuitenkin varsin tummat silmät, joten iiriksen väri ei erotu hirveän hyvin, ellei vaikka aurinko valaise niitä kunnolla tai kuvaa ole otettu läheltä koiraa.

Kun kuva oli valmis, tallensin sen koneelle, jolloin lisäsin samalla vesileiman kuvan kulmaan. Tässä vaiheessa myös säädin sen kokoa. Mulla on oletuksena 700px pituus kuvan pisimmällä sivulla, sillä tämän kokoisina vaakakuvat istuvat blogiin hyvin. Pystykuvat harvemmin ovat ihan sen kokoisina blogissa, mutta käytän niissä samaa kokoa siitä huolimatta.

bf1bf2
Ennen ja jälkeen. 

5 kommenttia:

  1. Mahtavaa että nyt sitten toteutit tämän! Uskok että tästä on monille hyötyä :). Minulle ei niinkään, kun en ymmärrä kuvankäsittelyn saloja :S. Joka tapaukasessa oli mielenkiintoista luettavaa!

    VastaaPoista
  2. Tosi hyvä postaus, itse ainakin sain vinkkiä omaa kuvankäsittelyä miettien :)

    VastaaPoista

-Bella ja Bitti ovat omiani, Kicky ja Tuutikki ovat äitini
-Kuvaan Canon EOS 760D:llä ja 85mm f1.8, 50mm f1.8 ja 24mm f2.8 -objektiiveilla. Videoissa joskus käytössä Canon EOS 550D

Kiitos kommentistasi!
Kommenttisi tulee näkyviin, kunhan olen hyväksynyt sen.