sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Miten muokkaan kuvani?


Vähän on venähnänyt tämän postauksen tekeminen. Joka tapauksessa, se on nyt täällä!

Postauksen esimerkkikuvat on otettu käyttäen Sigman objektiivia vastavalosuojan kanssa.

Kuvanmuokkaukseen käytän ilmaista Gimp kuvanmuokkausohjelmaa. Siinä on tarpeeksi ominaisuuksia runsaaseenkin muokkaamiseen. Se on myös suhteellisen helppokäyttöinen ja perustoiminnot oppii nopeasti.
Muokatessani, katson ensimmäisenä kuvan rajauksen. Usein kuvassa on jotain pientä rajaamista, mutta joskus rajauksen on saanut hyväksi jo kuvan ottohetkellä. Rajaan kuvat mahdollisimman saman muotoisiksi alkuperäisen kuvan kanssa, mutta välillä kuva on pakko rajata korkeammaksi tai matalemmaksi.
Rajauksen jälkeen muokkaan värikylläisyyttä ja valotusta. Jos kuva on pimeä tai ylivalottunut, muokkaan sen ennen värien säätämistä. Käytän tähän Säätöarvot -nimistä asetusta. Sillä muokatessa kuva ei muutu pikselöityneeksi. Värit puolestaan muokkaan värikylläisyys asetuksella. Muokkaan värejä kirkkaammiksi ja lasken joidenkin liian voittoisien värien määrää. Pyrin aina mahdollisimman luonnolliseen lopputulokseen, eli siihen, miltä värit näyttävät luonnossa.
Näiden jälkeen pienennän kuvan lopulliseen kokoonsa. Käytän netissä 1000 pikseliä leveitä kuvia, jotka ovat tarpeeksi tarkkoja, katsottavaksi suuressakin koossa, mutteivät kooltaan liian kooltaan kuitenkaan liian suuria, jottei lataaminen kestä ikuisuuksia.
Koon muuttamisen jälkeen lisään vesileiman kuvan oikeaan yläkulmaan. Omani on valmiiksi tehty grafiikka, jonka avaan aina kuvia muokatessani. Liitän valmiin grafiikan kuvan päälle. Joskus saatan Lisätä tälle vielä lisää varjoa, jotta se erottuu esim. hyvin vaaleasta taustasta.

Joskus kuvissa on joitain pieniä asioita, kuten vaikka typerästi roikkuva hihna, jonka haluaa poistaa. Jos kuvassa on tälläistä, teen sen muokkaamisen ensimmäisenä. Siihen toimii Leimasintyökalu. Tämän kanssa suosittelen käyttämään mahdollisimman pehmeäraunaista sivellintä, jottei sivellinjäljestä jää terävää reunaa.

Vasemmalla muokattu kuva ja oikealla muokkaamaton. 

Tässä kuvassa olen säätänyt sekä rajausta, että värien kylläisyyttä. Perhonen on varsin haastava kuvattava, joten usein se jää kuvassa hyvin pieneksi. Rajaamalla kuvaa kohteen saa paremmin esille. Värit ovat alkuperäisessä kuvassa varsin harmaat, mutta muokatussa ne ovat kirkkaammat ja lähempänä todellisia värejä. Myös värien muokkaaminen tuo kohdetta enemmän esille taustastaan. Tämä kuva on otettu huonossa valaistuksessa, joten siitä tuli hieman pimeä. Sitä on muokattu valoisammaksi. Tässä kuvassa oli alun alkaen hyvä rajaus, joten sitä ei ole jälkikäteen rajattu lainkaan. Värikylläisyyttä on muokattu valoisuuden jälkeen hieman. 


Käytännön vinkkejä
•Jos kohteella on jokin suunta, esim. että eläin katsoo jonnekkin, jätä kuvaan enemmän tilaa katseen puolelle. Silloin kuva näyttää paremmalta. Jos rajaat kuvan heti kohteen "nenän edestä" näyttää se helposti varsin hassulta, kuin kohde olisi törmäämässä kuvan reunaan.

•Jos aijot muokata kuvaa tai käyttää sitä grafiikoissa, ota se mahdollisimman suuressa koossa. Esim. Canon EOS 1100D:n 12 megapikselin kennolla suurin kuvakoko on 4272x2848px, joka on myös mulla käytössä.

•Vesileima kannattaa tehdä mahdollisimman vähän huomiota vieväksi, jottei se vie huomiota kuvan kohteelta. Jos haluat vesileiman kohteen päälle kopioinnin estämiseksi, tee siitä mahdollisimman läpinäkyvä. Jätä se kuitenkin sen verran näkyväksi, jotta siitä saa selvää. Kulmassa oleva leima voi olla vähemmän läpinäkyvä.

•Jo kuvatessa kannattaa ottaa huomioon kuvakulmat. Esim. koiraa kuvatessa mittasuhteet vääristyvät helposti, erityisesti läheltä kuvattaessa. Jos koirasta ottaa sivukuvaa, jossa näkyy koko koira, olisi se hyvä ottaa niin, että kuvan keskipiste on koiran lavan kohdalla. Pientä kohdetta, esim. pientä koiraa, kuvatessa on järkevää laskeutua kohteen tasolle, jolloin se näyttää kaikkein sopusuhtaisimmalta.

Kysy toki, jos jokin jäi mietityttämään. 

1 kommentti:

  1. Sä oot kyllä uskomattoman taitava kuvaaja! Mä en vaan ikinä osais kuvata perhosta.... Hyvä ja hyvin tehty postaus, rupes naurattamaan tuo jos koira katsoo esim. oikealle ja jätät enemmän tilaa vasemmalle, niin se näyttää siltä että se koira törmäisi siihen kuvan reunaan :D! Saan sulta paljon inspiraatiota jos joskus satun oikein tosissani jotain kuvaamaan :).

    VastaaPoista

-Bella ja Bitti ovat omiani, Kicky ja Tuutikki ovat äitini
-Kuvaan Canon EOS 760D:llä ja 85mm f1.8, 50mm f1.8 ja 24mm f2.8 -objektiiveilla. Videoissa joskus käytössä Canon EOS 550D

Kiitos kommentistasi!
Kommenttisi tulee näkyviin, kunhan olen hyväksynyt sen.